top of page
Yazarın fotoğrafıClub MAM

BESLENMEDE FARKINDALIK

Temiz ve dikkatli beslenme nedir?

Temiz ve dikkatli beslenme, yeme davranışlarınıza uygulanan farkındalıktır. Kişinin yemek deneyimine dair duyusal farkındalığıdır. Stresli olduğumuzda aşırı yemek yiyebilir ya da televizyon karşısında farkında olmadan saatlerce atıştırabiliriz. Bu sorunlu olabilir çünkü beyninizin tok olduğunuzu fark etmesi 20 dakika kadar sürer.

Dikkatli yemenin amacı, yeme deneyimlerimizde tam olarak bulunmayı öğrenerek yiyeceği takdir etmek ve tadını çıkarmaktır. Dikkatli beslenmenin tam tersi olan ‘‘beslenmenin farkındasızlığı’’ strese, anksiyeteye ve yeme problemlerine sebep olur. Peki farkında olmadan dikkatsiz yemek yediğinizi nasıl anlayabilirsiniz? Bunun en basit yolu son öğününüzde ne yediğinizi hatırlamaya çalışmaktır. Yemeğin tadını, dokusunu tarif edebilir misiniz? Eğer ne yediğinizi hatırlamakta zorluk çekiyorsanız bu farkındalıksız beslendiğinizin en basit örneğidir. Dikkatli yemek yiyerek, dikkatinizi geri kazanırsınız ve yemek yemek otomatik bir eylem yerine kasıtlı bir eylem haline gelmeye başlar aç olmasanız bile, yemek yeme isteğinize neden olan tetikleyiciler hakkında farkındalığınız artar.

İlke Bir: Yiyeceklere Verilen Yanıtları Onaylayın

Temiz ve farkındalıklı beslenme pratiğinizi geliştirmek için yapabileceğiniz şeyler var.

Sabırlı ol. Tam olarak farkında olabilmek için yemek sırasında yavaşlayın.

5 duyunuza odaklanın. Yemeğinizin nasıl göründüğüne, tadına, hissine ve koktuğuna dikkat edin. Bulunduğunuz yerde ve anınızda olmak için işitme, görme ve kokunuzu kullanın.

Duygularınızı değerlendirin. Yemek yemeden önce, yemek sırasında ve sonrasında ne hissettiğinize dikkat edin .

Yemek öncesi / sırasında / sonrasında fiziksel duyguları kabul edin .

Dikkatinizi dağıtmaktan kaçının . Televizyon başında ya da dizilerinizi art arda izlerken akılsızca çiğneme alışkanlığınız varsa, şimdilik bu davranışı bırakmanızı ve daha sonra dikkatli bir yiyici olarak daha deneyimli olduğunuzda geri dönmenizi öneririm. Bu, her öğünün masada tek başına oturmanız gerektiği anlamına gelmez. Ancak öğünlerinizden en azından bazılarını tamamen dikkat dağıtmadan yapmayı hedefleyin, böylece vücudunuz ve yemeğinize verdiği tepkileri öğrenebilirsiniz.

Kasıtlı olun. Bu yemekle niyetiniz bir özlemi tatmin etmek mi? Açlığınızı gidermek mi? Rahatlık mı arıyorsunuz? Bu yiyeceğin bu amacı gerçekleştirip gerçekleştirmediğine dikkat edin ve başaramazsanız, onu gerçekleştirmenin başka bir yolunu bulun.

Yiyecekle ilgili tüm önyargıları göz ardı edin. Yiyeceklerden beklentim yok. Bu aslında daha bilinçli olmanıza yardımcı olmanın yanı sıra damak tadınızı yeni şeylere açmanıza yardımcı olacaktır. Beklenti veya önyargı olmadan bir şeyi tattığınızda, yemeği sevme olasılığınız daha yüksektir. Örneğin, tam buğdaylı makarnayı ilk kez tadarsanız, alıştığınız makarna gibi olmasını beklerseniz, beğenmeyeceksiniz çünkü aynı olmayacak. Yeni bir yemekmiş gibi açık fikirli bir şekilde tadarsanız, tadını çıkarmanız daha olasıdır.



9 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page